Експертът с безценни съвети как да боядисваме и консумираме традиционната храна
Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това каза пред „Телеграф“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. 

„Боите от цялата гама имат много Е-та и на са най-рискови за здравето при по-продължителна употреба. Причината е, че те са силен алерген и могат да отключат дерматит или астматичен пристъп, а също активизират възбудните процеси, което прави децата хиперактивни“, обяснява проф. Байкова. Сладкиши с петрол - знаем ли с какво се хранят децата?   По думите ѝ, най-много трябва да избягваме аления цвят, с който по традиция се боядисва първото великденско яйце, а също и жълтия. За сметка на това в зеления се съдържа хлорофил, който представлява извлек от листата на растенията.

Ето защо той е за предпочитане.   

По думите на проф. Байкова, най-сериозен е рискът за здравето при поглъщане на боите.   „Изключително важно е как ще сварим яйцата. Те трябва да се поставят в подходящ съд, на дъното на който сме подложили тензух или памучна бяла кърпа. Водата трябва да е студена, а котлонът – слаб. Важно е кипването да става бавно, както и самото варене, около 12 минути. Така черупките на яйцата няма да се пукнат и при боядисване част от боята да попие в самото яйце“, обяснява експертът.   След като вече сме сварили яйцата, важно е как ще подходим и към боядисването. Проф. Байкова е категорична, че задължително трябва да използваме ръкавици.

„Ако боята остане по кожата, рискуваме да попадне в устата чрез ръцете или продуктите, които пипаме. Затова трябва да внимаваме при боядисването, а след като е счупено и го обелим, задължително трябва да измием ръцете си“, обяснява още специалистът.   Съвети от опитен лекар: Тези 5 храни причиняват киселини или киселинен рефлукс! „Яйцата се съсипват много бързо. Не ги оставяйте за дълго извън хладилника. Ако след обелване по белтъка има боя, дори и малко, не консумирайте тази част“, допълва проф. Байкова.   Що се отнася до количеството яйца, които можем да изядем, тя казва, че за възрастен човек до 4 на ден е безопасно./Блиц/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации