Открито в пункт за старо желязо в град Петропавловск-Камчатски оръдие с обозначение "Свети Петър", участвало във Втората Камчатска експедиция / 1773-1741 / на Витус Беринг , бе оценено от експерти на 14 милиона рубли.

Чугуненото оръдие не представлява ценност като метал. Като се има предвид неговата история и възраст / над 270 години /, то е от голямо историческо значение, посочват експертите.

Витус Йонассен Беринг е датски навигатор на руска служба, капитан-командор, известен сред руските моряци като Иван Иванович. Той е първият европеец, който достига до Аляска и Алеутските острови.

Оръдието е било държано в дървен сандък, покрито със стърготини, за да се запази по-добре. Собственикът на пункта за старо желязо казва, че му е било доставено от остров Беринг, заедно с други метали и не можел да допусне, че е получил пратка с такава историческа стойност.

Преди 2011 г. оръдието се съхранявало в музей на открито на остров Беринг, където е погребан великият изследовател. Изчезнало преди две години. Музейните работници установили липсата му едва когато снегът се стопил през пролетта на 2012 година. Цели две години не е имало никаква информация за съдбата му.

В момента оръдието се намира на територията на управлението на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Камчатски район. Полицията разследва кой е замесен в кражбата и прехвърлянето му в Петропавловск-Камчатски. /ИТАР-ТАСС

Москва / Русия
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации