Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години. Това съобщи  NOVA, като се позова на семейството й.

Христина Ангелакова е родена в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, където семейството й се премества. След дипломирането си Ангелакова се записва в консерваторията в класа на професор Сима Иванова. Тя завършва висшето си образование през 1969 година.
Христина Ангелакова

След това заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно е поканена да подпише договор с операта "Ла Скала". През 1973 година получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо.

След като името ѝ нашумява в световен мащаб, тя е поканена да се завърне в България в колектива на Софийската народна опера. Установява се в столицата и пее на най-престижната оперна сцена в страната 23 години. Паралелно с ангажиментите си в родината Ангелакова не спира да гастролира по света.

В периода 2001-2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия.

Източник: nova.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации