От всеки ъгъл ни посрещат сергии, отрупани с усукани бели и червени конци. И въпреки снегът и минусовите температури, опашки от клиенти не липсват - едни разглеждат в търсене на подходящата мартеничка, други пазаруват на едро, а трети - са просто традиционалисти.

И докато амулетът за здраве отдавна е станал по-скоро мода, то в последните години логично мартеничката излиза и отвъд обичая - политически лидери, именити реалити звезди и забавни фрази вече красят накита.

Социалните и обществени коментари по политически теми не остават по-назад. Отражение на един наскоро неприет, но нашумял законопроект, пък е новата тенденция в украшенията за празника. Народните герои, вплетени в мартеничката - Пижо и Пенда, вече имат другар/ка - Дженда. Идеята идва от Истанбулската конвенция и понятието "трети пол", чието проекто приемане от Парламента у нас предизвика вълна от коментари. Основна арена на недоволството, разбира се, стана социалната мрежа, която беше залята от колажи, саркастични подмятания и иронични забележки.



Ето какво пишат потребителите на Фейсбук, станали свидетели на "мартеничката от третия пол":

"Пижо,Пенда и Дженда! Юруш на новите мартеници !", гласи пост на дама, публикувала и фотос на двама световни модели от мъжки пол, облечени в дълги поли, придружен с колаж на Пижо и Пенда.

В същия контекст е и следващия коментар: "Туко-що баба дойде и каза: Тая година няма само Пижо и Пенда, има и Дженда!".

Изобретателността не стига дотук. Шегаджия от Пазарджишко село дори е направил трите човечета - Пижо, Пенда и Дженда  и ги е провисил от прозореца на дома си, за да поздрави съселяните си с предстоящия празник.

Друг потребител пък отбелязва, че джендърството не се свежда само до един вид, та затова трябвало да има общо 31 разновидности на пола: "Е, как само добавка на един, та те са 31 вида", пише саркастично в поста на дамата, която добавя и снимка на въпросните видове мартеници.



Шегите продължават и с коментари от рода на: "Дженда звучи като женски род, римува се даже с Пенда. Кво шъ праи Пижо? Кой с кого?", риторично пита трети. "Палавник голям се оказа Пижо", отговаря друг.

Фотос на реалната "джендър мартеница", която се продава по сергиите, е разпространен преди дни в мрежата. На него освен традиционните бели и червени конци са използвани и лилави за направата на човечето от трети пол.

Ето как с шеги и закачки една сериозна за цялото ни общество тема превзе дори хилядолетен празник, свързан с основаването на държавата. Ето как традицията никога няма да бъде същата, а злободневните въпроси ще намират израз дори в народните обичаи. И уж, джендърство в България нямало, уж сме били страна с християнски ценности, уж семейството било най-важно... защо тогава има мартеница с нов, терти герой и защо най-българската традиция се опорочава така пошло... И после нямало контрол на масите! Били сме верни на традицията, били сме християни, не сме били подвласни на "модата" и "разкрепостения начин на живот"...
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети