Какво са казвали немските военни за битката при Москва ?

Мечтите на Хитлер за успешен блицкриг се разсипали в прахта. Съветските войски настъпвали, започвали суровите студове, немците все повече се сещали за Наполеон…

Споменът за Великата армия на Наполеон ни преследва като привидение. Книгата с мемоарите на Наполеоновия генерал Коленкур, винаги стояща на масата на фелдмаршал фон Клюг, станала негова бибилия,пише сайтът webmiastoto.com

Съваденията със събитията от 1812 година стават все повече. Но това неуловимо предзнаменование бледнее в сравнение с калния период или както го наричат в Русия, распутица (б.р. – период, в който черните пътища стават почти непреходими), която сега ни преследва като чума.

Сега е важно политическите ръководители на Германия да разберат, че дните на светкавичната война са потънали в миналото. Срещу нас е армия, превъзхождаща много по своите бойни качества всички други армии, с които някога ни се е налагало да се срещаме на бойното поле.

Г.Блюментрит

Не ни остана почти нищо

Трябва да е декември и термометърът падна 40-50 градуса под нулата. Облаците плуват ниско, зенитните оръдия свирепстват. Достигнахме предела на нашата способност да воюваме. Нямаме най-необходимото. Машините стоят, транспортът не работи, няма гориво и боеприпаси.

Единственият вид транспорт са шейните. Трагичните сцени на отстъпление се случват все по-често. Останаха ни съвсем малко самолети. При ниските температури двигателите не живеят дълго.

Ако по-рано, владеейки инициативата, излитахме в подкрепа на нашите сухопътни войски, то сега се сражаваме, за да удържим настъпващите съветски войски.

Ханс-Улрих Рудел

Блицкригът окончателно се провали

Пети декември започна със силно удари по въздух по тиловата комуникация и изходните райони, където до сега можеше да се чувстваш в безопасност. Червената армия започна на широк фронт генерално настъпление, в резултат на което немската войска била изтеглена на места до 400 км.

Няколко десетки от най-боеспособните немски дивизии бяха разбити. От двете страни на шосето лежаха убити и замръзнали. Това беше прологът към Сталинград, блицкригът окончателно се провали.

Щейдле Л.

Пропагандата е голяма

Вълчи вой ни наведе на тъга и лоши предчувствия. Но даже той беше по-добър, отколкото воя на “органа на Сталин”. Така наричаме тайното оръжие на руснаците, коeто самите те наричат “катюши”. Снарядите, пускани от тези оръжия, по-скоро напомнят ракети.

Невероятният грохот от взривове, езиците на пламъците – всичко това ужасно плаши нашите войници. Когато ни обстрелваха с “катюши”, ни изгоря техника, загинаха хора. Въпреки това, за щастие, руснаците имат малко подобни установки и снаряди за тях. Ето защо щетите от това оръжие не се усещат много. Неговото използване дава по-скоро психологически ефект.

Говорейки за психологическото въздействие върху нас, не мога да не кажа и за съветската пропаганда. От време на време до нас достигат усилените на високоговорители звуци от популярни немски песни, които пробуждат в нас носталгия по домашния уют.

След това звучат пропагандни призиви на немски. Те играят на това, че сме изчерпани, гладни, а някои от нас успяха да се отчаят.

Руснаците ни призоваха: “Предайте се на победоносната Червена армия, тогава ще се върнете у дома веднага след края на войната”, “Предайте се! У нас ви чакат жени за утеха и много храна!”

По принцип, тези призиви предизвикват у нас само злоба. Но има и малцина, които са малодушни и през тъмната нощ преминават на страната на руснаците.

По-нататъшната им съдба не ми е известна, но,съдейки по това какво ще се случи в Германия след нашето поражение, едва ли някой от дезертьорите ще получи обещаните блага.

Бауер Гюнтер

Те са равни на нас

Стратегията на война на Райха беше по-добра, нашите генерали притежаваха по-силно въображение. Въпреки това, започвайки от редовия войник и до командира на ротата, руснаците бяха равни на нас – мъжествени, находчиви, талантливи маскировчици.

Те се съпротивляваха ожесточено и винаги бяха готови да пожертват живота си… Руските офицери, от командира на дивизията и по-надолу, бяха по-млади и по-решителни от нашите.

От 9 октомври до 5 декември дивизия “Райх”, 10-та танкова дивизия и другите части от 16-ия танков корпус загубиха 40 процента от щатния състав.

След шест дни, когато позициите ни бяха отново атакувани от новодошлите сибирски дивизии, загубите ни превишиха 75 процента.

Източник:www.webmiastoto.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации