На 30 юни към 22:30 ч. внезапно прекъсва електрозахранването и цяло румънско селище потъва в тъмнина.
Това не е голяма изненада за жителите на Нанещи.

И друг път се е случвало да спира тока, но са го възстановявали бързо, в рамките на половин час. Този път остават на тъмно повече от час. В селището живее и пенсионираният професор по филология Танасаш Агафитей, който пръв дава свидетелски показания за случилото се.

Той излиза от къщата си, за да провери дали цялото село е все още на тъмно. Тогава вижда червеникава светлина в небето, която сякаш се приближава от север.
Агафитей решава, че е самолет, но светлината приближава, остава няколко секунди неподвижно в небето, след което от нея излизат концентричен кръг светлина, разделен на отделни сегменти. Кръгът започва да се върти все по-бързо и да се разширява постепенно, приближавайки се към земята.

Той става толкова широк, че вероятно обхваща цялото селище.
Проф. Агафитей смята, че някой си прави шега с някакво високотехнологично устройство.
По същото време агромеханикът Димитри Жужал се прибира към Нанещи с колелото си. Той също забелязва странните светлини над селото и как се разширяват. Наблюдава в продължение на няколко минути, чудейки се какво става.
Странното събитие е видяно от почти всички жители на селището.
На другия ден проф. Агафитей съобщава за случилото се на пресата и в няколко печатни издания излиза информация за необикновеното събитие. Сформирана е комисия за изясняване на ситуацията. Един от участващите в нея е сержантът в оставка Георгиус Кохал, който е председател на румънската Асоциацията за изследване на Неидентифицирани аерокосмически феномени.Кохал споделя, че един от основните проблеми при подобни случки в Румъния е, че
хората отказват да говорят за случилото се,
опасявайки се, че ще ги помислят за луди. Но при събитието в Нанещи, свидетелите са много. Поне 50 души признават, че са видели светлините в небето, а седем от тях дават официални писмени показания.

Комисията, разследваща случая, разглежда няколко възможни варианта. Един от тях е, че светлинният феномен е причинен от геофизични процеси в земните недра. Нанещи е разположен в силно земетръсната област Вранча. Има доста свидетелства, че над такива области, особено преди земетресение, се наблюдават необясними светлинни феномени в небето.
Най-скорошен пример затова е земетресението в италианския град Акуила през 2009 г., когато има свидетелства за странни светлини в небето. Учените предполагат, че те възникват в резултат на силно електромагнитно поле, появяващо се при тектоничното движение на някои скални пластове. Тази теория за случилото се обаче отпада, тъй като през 2001 г. в сеизмичната област Вранча не е регистрирана голяма сеизмична активност.
Другото предположение е, че това може да е феномен, като северното сияние.
През 2001 г. слънчевата активност е била в своя максимум и е възможно, макар и малко вероятно, полярно сияние да се наблюдава и доста по на юг от северната полярна окръжност.
В крайна сметка нищо не е доказано със сигурност.По време на разследването излиза наяве още един интересен и необясним факт.

 
Електрическата компания, която поддържа мрежата на района, не е регистрирала прекъсване на електрозахранването. Според нейните отчети, уредите не са отбелязали подобно нещо и не е регистриран проблем. Жителите на Нанещи твърдят, че са били без ток близо два часа. Също така, те са виждали отблясъка от светлините на съседните селища, които явно са имали ток.
Няма как да не се направи връзка между двете събития – спирането на тока и появата на странния светлинен феномен в небето, за който жителите на Нанещи ще си спомнят още дълго време.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации