Манифестация на пл. „Девети септември“ в София по повод годишнина от Великата октомврийска социалистическа революция, 60-те

На 25-ти октомври 1917 г. с въоръжено въстание в Петроград (днес Санкт Петербург) болшевиките предвождани от В.И. Ленин налагат диктатурата на пролетариата и установяват съветската власт в Русия.  Тази трета руска революция 75 години си има официално име – Великата октомврийска социалистическа революция /ВОСР/. 

Денят на революцията е обявен за празник още на следващата 1918 година, но тъй като по това време вече е въведен новият Григориански календар, той я измества.До самия разпад на Съветския съюз годишнината от революцията се отбелязва с червено в календара и е национален празник на най-огромната държава в света обединила в себе си 15 съюзни републики. От 1927 година, в чест на десетилетието от революцията, за празнични са обявени два дни – 7-ми и 8-ми ноември. 

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година, в Русия ВОСР се празнува вяло само на 7-ми ноември, а след 2005 г. става отново работен ден.Последният парад в СССР ознаменуващ победата на Октомврийската революция е проведен през 1990 година. Всяка година дотогова в чест на революцията се провеждат многохилядни манифестации на трудещите се, като главната от тях – на Червения площад в Москва, завършва с грандиозен  военен парад, който се предава директно по телевизията. По централните площади на градове в страната, хората маршируват носейки  червени знамена, транспаранти на Ленин и лозунги за партията и революцията.

Тъй като НРБ неофициално беше наричана 16-та съветска република, нямаше как да остане по- назад от Големия брат дори и в честването на празниците му. Така България се оказва единствената държава от социалистическия блок, която отбелязва годишнините от ВОСР не само като официален празник, но и със задължителна манифестация.

И ако бившият национален празник 9-ти септември, независимо от идеологическата помпозност и задължителните манифестации се бе превърнал в неформален празник за хапване и пийване, то на 7-ми ноември, трудещите се бързаха да отбият номера с манифестацията, а после да си лекуват настинката с греяна ракия.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации