След 1985 г. с една средна, месечна работна заплата можеха да се купят около 250 литра бензин. Днес с една средна работна заплата може да се купи два пъти повече, т.е. около 500 литра. Да не забравяме обаче, че тогава се крадеше масово, крадеше всичко, включително и бензин.

Бензинджии, военни, милиционери, механизатори, таксиджии и шофьори от всякакви служби… крадяха бензин. Държавата се опита да ограничи кражбите, като оцветяваше бензина отпускан на предприятията и този за продажба на частни лица в различни цветове. Можеха да те спрат на пътя и да вземат проба от резервоара. Това обаче не даде никакъв резултат, тъй като крадците се бяха научили да го преоцветяват, а и проверките бяха голяма рядкост.

И въобще трябва да се знае, че до 1989, в България съществуваше цяла една паралелна икономика, построена върху кражби и корупция. Бакалинът крадеше луканка и други скъпи и дефицитни храни и ги заменяше за бензин със съседа военен например. Продавачките в магазините си заделяха дефицитни стоки и ги заменяха за други такива или за да корумпират чиновниците. Тогава не се казваше корупция, а се казваше „с връзки“. 

С връзки се влизаше в университет или елитна гимназия, получаваше се достъп до дефицитни стоки, уреждаха се назначения за работа или кариерно развитие, или пък по-лека военна служба…

Т.Тодоров

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации