НОИ ще може да спира изплащането на пенсията за проверка на обстоятелствата, от които зависи правото за получаването й или нейният размер. Към такава мярка ще се пристъпва, „ако се установят данни за извършено престъпление от значение за правото или размера на пенсията“. В този случай материалите, обосноваващи спирането ще се изпращат на съответния прокурор, уточнява segabg.com. След приключването на наказателното производство материалите от него ще се изпращат на длъжностното лице за възобновяване изплащането на пенсията или нейното прекратяване.


Това гласи промяна в Кодекса за социално осигуряване, която се прокарва с бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. От нея излиза, че от следващата година НОИ ще може да спира пенсията преди съдът категорично да е установил, че е налице злоупотреба. Сега практиката е друга – случаите на измами се предават на прокуратурата и след приключване на наказателното производство неправомерно получените суми се възстановяват.


По повод измами с инвалидни пенсии например, преди година от НОИ коментираха пред БНР, че „институтът няма правно основание да спира изплащането на инвалидни пенсии в случаи, по които работи прокуратурата, до окончателно произнасяне на последната съдебна инстанция“.

В момента пенсията може да се спира при няколко ограничени хипотези – по искане на лицето, когато пенсионерът не е получавал пенсията повече от 6 месеца, когато не спазва предписания на ТЕЛК/НЕЛК. Пенсията се спира от длъжностно лице в случай на смърт на пенсионера, когато лицето не се яви за преосвидетелстване от медицинската експертиза, както и „ако отпадне основанието за получаването й“.Друг нов текст предвижда процедурата по отпускане, изменение или преизчисляване на пенсия да се спира за срок до 6 месеца, ако възникне необходимост да бъде извършена проверка на обстоятелствата, от които зависи размерът на пенсията. Това потенциално може да отложи с почти една година отпускането на пенсията, тъй като срокът за издаването на разпореждане за пенсия от тази година е 4 месеца, а сега към тях се прибавят още до 6.

6-месечен срок за проверка се въвежда и при сходни процедури относно болнични, майчинство и обезщетения за безработица.


За разлика от пенсиите, тези обезщетения и сега можеха да бъдат спрени за извършване на проверка. Въвеждането на срока ГЕРБ представя като защита на интересите на гражданите. „Проверките са от съществено значение при определяне на правото и размера на паричните обезщетения, помощите и пенсиите, изплащани от държавното обществено осигуряване. В същото време е необходимо да бъде защитен и интересът на правоимащите лица, като бъде определен изричен максимален срок за извършване на проверката и произнасяне на длъжностното лице“, посочват вносителите.


С други текстове се правят промени и в Наказателния кодекс. Измамите в особено големи размери с пари от НОИ и НЗОК се приравняват на тези със средства от държавния бюджет и ще се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1000 до 5000 лв. „Промените са свързани с обстоятелството, че през годините са констатирани опити за неправомерно получаване на средства от фондовете на ДОО и от фондовете на НЗОК чрез използване на документи с невярно съдържание.


В тези случаи органите на НОИ са сезирали компетентните органи на досъдебното производство. В по-голямата част обаче прокурорските преписки са приключени с отказ за образуване на досъдебно производство. Причината е, че бюджетите на ДОО и на НЗОК не са част от държавния бюджет, а са самостоятелни бюджети, които се приемат по специален ред“, мотивират се вносителите.

НА ВТОРИ ПРОЧИТ


ГЕРБ са се сетили със закъснение да защитят хората, които са принудително в неплатен отпуск заради спряно производство или ограничителни противоепидемични мерки. С промени, внесени от Светлана Ангелова и други депутати от ГЕРБ, в закона за мерките и действията по време на извънредното положение се записва, че през 2021 г. за осигурителен и трудов стаж ще се признават до 60 работни дни неплатен отпуск. По принцип годишно се признават до 30 дни неплатен отпуск, но в средата на годината управляващите удължиха двойно този период. Не е ясно защо това не бе предвидено в разпоредбите на закона още при изготвянето му.


Това обаче е единствената добра новина от внесените преди второ четене изменения в проекта. Депутати от ГЕРБ са внесли три различни промени в него, но нито една от тях не предвижда отмяна на най-критикуваните параметри. Така 2021 г. ще е благоприятна само за хората с минимална пенсия и за част от хората, ограничени от тавана. ГЕРБ не смята да увеличи тежестта на всяка година стаж в пенсионната формула, нито да изтегли по-напред във времето осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило, което догодина ще е с 5%.

Осигурителната тежест остава без промяна, но обезщетенията за майчинство и безработица – също. Следващата година ще е последната, в която пенсионерът ще има право да избере старата методика на изчисление на пенсията му, ако тя е по-благоприятна за него. За хората с инвалидни пенсии също има лоша новина – ако са от тези, които са се пенсионирали по-късно заради недостигащ стаж (чл. 68, ал. 3 от КСО), то инвалидната им пенсия вече не е пожизнена.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ОПОЗИЦИЯТА


Въпреки че управляващите зачеркнаха тази възможност, парламентарната група на „Коалиция за България“ все пак внася текст за преизчисление на пенсиите от 1 юли със средния осигурителен доход за 2016 г., като е направила и съответните корекции в приходите и разходите на бюджета. Левицата предлага и минималното дневно обезщетение за безработица да бъде не 12 лв., а 17.50 лв., а максималното предлага да се увеличи от 74.29 на 102.85 лв. на ден.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации