Амфибиен бронетранспортьор БТР-60 ПБ от 1985 г. с пробег от едва 432 км от резерва на въоръжените сили на Украйна си търси купувач в гр. Житомир, на 150 км от Киев, съобщава Autocentre.ua. Машината е снета от консервация, което обяснява не само отличното състояние, а и цената от $30 000 (€27 933).

БТР-60 ПБ се сглобява в Горковския автомобилен завод от 1964 до 1976 г., след което производството е пренесено в Курганския завод за колесни влекачи, на чиито конвейери остава до 1987 г. При разпадането на СССР на въоръжение остават над 4 000 такива бронетранспортьори, 176 от които на територията на Украйна.

Задвижването на БТР-60 ПБ е поверено на два силови агрегата ГАЗ-40П с мощност 90 к.с. всеки. Тези мотори представляват форсирани варианти на добре познатия двигател на ГАЗ-51 с увеличен работен обем.

Десният агрегат задвижва първия и третия мост, а левия - втория и четвъртия. Работата на двата мотора обаче невинаги може да се синхронизира, което се смята за конструктивен недостатък на всички "шестдесетки".

БТР-60 ПБ може да превозва 8 десантчици и 2 души екипаж (водач и командир). Бронетранспортьорът има броня с дебелина между 7 и 11 мм и тежи 10.2 тона. Оръдейният купол (продаваният екземпляр е без такъв) се задвижва механично и е снабден с две картечници - КПВТ калибър 14.5 мм и 7.62-милиметрова ПКТ.

Благодарение на двата водометни двигателя БТР-60 ПБ може да плава със скорост до 10 км/ ч, а в случай на повреда, движението по вода става посредством въртенето на колелата с максимална скорост 4 км/ч. Горивото стига за изминаването на 700 км на суша и 20 часа по вода.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации