Целта е да се намалят ресурсите, за да се използват в лечението на пациенти с коронавирус. Не са забранени онкологичните операции, както и тези по спешност. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред БНТ по повод ограничаването на плановите операции в ситуация на COVID.

Проблемът на системата на здравеопазване е многогодишен, тя не е реформирана. Но сега моментът не е за предприемане на резки движения и промени. Имаме достатъчно болнични легла. България е една от страните в ЕС, която има най-голям брой болнични легла на глава от населението. България обаче е и страна, в която има голям недостиг на лекари и медицински сестри. В Германия липсват около 4000 лекари и сестри за интензивните отделения. Проблемът е в целия свят – липсата и намаления брой лекари. Тази професия като че ли в нашата страна загуби своята привлекателност, каза той.

От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите, уточни министърът.

Когато заболяемостта достигне до 600 души на 100 000 на 14-дневна база, преминаваме в следващата стъпка. В момента наблюдаваме какви са числата, следваме ясен план за действие с организационни и мобилизационни стъпки. На национално ниво няма никакъв недостиг на медикаменти. Има повишено търсене и презапасяване и затова трудно се откриват по аптеките. Безразборната употреба на лекарства, като се започне дори с най-безобидния парацетамол, в големи количества е риск за здравето и живота, коментира проф. Ангелов.

Електронната рецепта беше представена на експертно ниво. Нека хората да слушат експертите и лекарите си, а не да се лекуват с рецепти от интернет, каза министърът.

Подготвяме текстове за отпадането на карантирането на лекари и сестри, защото така при само един болен лекар – цели отделения остават без специалисти, коментира проф. Ангелов.


Д-р Пенчев е в РЗИ, в онзи момент той имаше сериозни лични мотиви за оставка, обясни той.

Локдаунът е изключително тежка мярка. В момента имаме призиви от личности и организации тя да се случи, каза министърът и обясни, че трябва да се анализира дали това ще намали новозаразените, тъй като в страните, в които има наложени подобни мерки, не се наблюдава особен спад в броя на новите заболели.

За мен подготовката на системата през лятото беше абсолютно адекватна. Считам, че България се справя. Искам да изкажа благодарността си на всички лекари, санитари, българските граждани, които разбират мерките. Нека да мислим за мерките, защото всички заедно можем да победим тази инфекция, когато действаме с разум, а не емоционално. Българските лекари не са ядосани на никого, те обичат пациентите си, заключи той.


Източник:novinitebul.eu


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети