Здравеопазване през СОЦА

 В опита си да очернят всичко през социализма някои хора стигат до крайности, които са далеч от истината. Едно от най-големите достижения беше здравеопазването. Изградена беше широка мрежа от поликлинични заведения и болници. И в най-малките и отдалечени места бяха създадени медицински центрове и хората не бяха лишени от медицинска грижа. Във всяко училище имаше лекар и зъболекар.


Отричащите социалистическото здравеопазване днес продължават да ходят в същите поликлинични и болнични сгради, построени в онази епоха. Да сте чули в последните 30 години някъде да е издигната нова поликлиника. Тогавашните участъкови лекари работеха на принципа на административното делене. Така един лекар се опознаваше с хората и вършеше своята работа абсолютно по същия начин, както сегашните джипита. Разликата е в начина на набиране на пациентите. 


Днес е ликвидирана широката система от балнеосанаториуми, където на символични за онова време цени хората можеха да възстановяват здравето си. Хисаря, Наречен, Велинград, Вършец и още много места се бяха превърнали в своеобразни курортно-възстановителни центрове.


Пълна глупост е, че отношението на тогавашните лекари е било студено и грубо. Напротив, след дългогодишните контакти се създаваха и изграждаха приятелски отношения между лекари и пациенти, лекарите ни познаваха дори по малко име. Със сигурност може да се твърди, че такова нечовешко чакане пред кабинетите, каквото сега има, тогава никога не е било. Във всяка поликлиника имаше рентгеново отделение, физиотерапевтично, стоматологично, собствена лаборатория, така че не се налагаше на тичаш на другия край на града, за да продължиш лечението си. Имаше и специализирани медицински заведения, които бяха насочени към определен тип заболявания. Сегашната здравна система продължава да съществува благодарение на базата и традициите, създадени през онези години.

Сега в здравеопазването цари пълен хаос, а ако нямаш пари, си загубен.


Светлозар Стоев, Варна

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети