Мистерията с наследството на Георги Парцалев продължава да вълнува актьорската гилдия и останалите му живи роднини дори 30 години след неговата смърт.
Пътят на емблематичните за великия актьор златни накити все още не може да бъде проследен, а родствениците и колегите му смятат, че те са били брутално откраднати и разпродадени малко след като Парцалев издъхнал.

За неговата щедрост и влечението му към скъпи вещи и бижута все още се носят легенди. Приживе той е най-богатият сред артистите у нас, твърдят негови близки, но до последния си дъх живее под наем. Беше цар на компанията и плащаше сметките на всички, спомня си колежката му Латинка Петрова. Двамата навремето обикалят надлъж и нашир концертните естради на България. Любимите заведения на актьора са барчето на Новотел „Европа“, кафенетата на хотел „България“ и „Балкан“ и някогашният клуб на актьора на „Цар Освободител“. Парцалев печели добре, но влага парите си в закупуването на стари икони, антикварни мебели и най-вече в бижута. Дори на сцената излиза с тежки златни пръстени, гривна и синджир с кръст, който целува преди всяко представление.

120 стари икони, много книги и златни накити е голямото имане на актьора. За него години след смъртта му воюват роднини и приближени до Парцалев. За последен път неговата колежка и приятелка Латинка Петрова вижда масивните му златни пръстени в болницата. Парцалев ѝ ги показва в шепичка, защото изтънелите му пръсти вече не могат да ги държат.
П
риживе гениалният комик искал да дари колекцията си на родния си град Левски. След завещанието на 27 май 1991 г. местните първенци избрали къща в центъра. Веска Парцалева лично изпълнила волята на покойния си син – 2487 реликви за 2 398 130 лв. пристигнали в Левски с протокол. „Не ограждайте мебелите с въжета, че влязат ли хора, да не застават като препарирани. Не правете музей, а нещо като клуб. Събирайте се вътре, приказвайте си, пийте по едно уиски. Живот да има, а не мъртви предмети зад шнурове!“. Това заръчала Веска Парцалева, когато дарявала антиките. Сред тях е виенски бюфет от XVIII в. с издялани на ръка ловни сцени. Веска разказвала, че при сина ѝ често идвали да се пазарят за шкафа. Предлагали му 150 000 долара, но той отсичал: „Не продавам!“. Георги обичал много и бижутата. Носел ефектен пръстен с голям кръгъл брилянт и 20-ина по-малки в лила, синкаво и бяло по краищата.

В семейството се знаело, че Парцалев е влязъл в Правителствена болница със сребърен владишки кръст. След смъртта му на 31 октомври 1989 г. родственици донесли във велурена торбичка всичко и го предали по опис на майка му. По-късно, след като и тя се споминала, бижутата изчезнали незнайно къде.

Източник:retro.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации