Хиляди се събраха пред сградата на президентството в София, за да подкрепят институцията и да протестират срещу навлизането на прокуратурата в нея по-рано през деня. Те скандираха “Мутри вън!”, “Оставка и затвор, Гешев е позор”. Сред протестиращите можеха да се видят представители както на левицата, така и на дясноцентристката извънпарламентарна опозиция. Президентът говори пред събралите се хора, до него беше вицепрезидентката.

Акцията на прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев, идва само ден след като президентът Радев зае страна в многогодишния конфликт между представители на гражданското общество и двама политици от ДПС – бизнесмена и депутат Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган. В изявление в сряда държавният глава призова да бъде свалена държавната охрана на двамата, а прокуратурата да разследва луксозен морски имот на Доган.

Пред хората, събрани пред президентството в четвъртък, Радев каза: "Скъпи българи. Благодаря на всички вас, които са тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното. Обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън! "

По-рано днес прокуратурата и полицията влязоха в сградата на президентството, за да претърсват кабинети на членове на администрацията на държавния глава. По същото време в София беше задържан бизнесменът Пламен Бобоков, а в Пловдив – президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. В момента и двамата са в полицейския арест. Те се разследват по дело за търговия с влияние.

Успоредно с това беше задържан президентският съветник по отбрана Илия Милушев и бивш разузнавач, чието име не беше съобщено. Двамата се разследват по дело за разгласяване на класифицирана информация.

Все още няма информация дали претърсването в президентството е засегнало само двамата споменати членове на администрацията, или и кабинетите на други служители. От ДАНС съобщиха, че са отнели достъпа до класифицирана информация на двамата.

Демонстрацията пред президентството се проведе по инициатива, лансирана във Фейсбук от адвоката по наказателни дела Николай Хаджигенов, скулптора Велислав Минеков и журналиста Арман Бабикян. “Въоръжени претърсват президентството! Това е преврат!”, написа Минеков на стената си в социалната мрежа. Адвокат Хаджигенов призова хора с различни политически убеждения да загърбят различията и да отидат на площада: “Дойде време разделно в което няма значение кой си или какви са убежденията ти. (…) В диктаторските режими няма различни - има роби и господар!”

Минеков, Хаджигенов и Бабикян, които дълго време се идентифицираха с дясната или дясноцентристката общност, от няколко години призовават за обединение на “противниците на мафията”, която те олицетворяват с ГЕРБ, ДПС и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

През деня към протест "срещу мафията" призоваваха също и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, както и гражданската организация "Правосъдие за всеки".

В протеста пред президентството по едно и също време участваха бившата кандидатка за кмет на София, подкрепена от левицата Мая Манолова, лидерката на БСП Корнелия Нинова, депутати от левицата, както и евродепутатът от извънпарламентарната “Демократична България” Радан Кънев и съпредседателят на движението Христо Иванов. На площада имаше също активисти на екологични движения.

Малко след речта на президента хората се разделиха на две – социалистите отидоха пред Министерския съвет с викове “Оставка”, а гражданското сдружение “Правосъдие за всеки” оглави шествието към Съдебната палата.

Събитията в президентството бяха предизвикани от акция на Христо Иванов, състояла се по-рано тази седмица. Заедно с двама членове на “Демократична България” той отиде по море до един плаж в парк "Росенец", разположен близо до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По думите на Иванов, който е юрист и бивш министър на правосъдието, той е искал нагледно да демонстрира, че гражданите нямат достъп до публична държавна собственост, защото тя е завардена от охраната на Доган.

Във видео, предавано на живо по Фейсбук, се видя как Иванов е пресрещнат от няколко мъже, които не се легитимират и го избутват обратно в морето, заплашвайки да му спукат лодката. По-късно президентът Радев потвърди, че те са служители на подчинената на президента Национална служба за охрана (НСО). До този момент държавните институции не са отговаряли на многократно задаваните им въпроси за охраната на Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски, а решенията на комисията, която взима тези решения, не са публични и мнозинство в нея има не президентската институция, а изпълнителната власт.

Имуществото и бизнесът на Доган и Пеевски никога не са били разследвани от прокуратурата, въпреки многобройните сигнали на граждани и организации.

Източник:svobodnaevropa
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации