Виенчани бяха нетърпеливи отново да пазаруват и пред магазините се извиха опашки. След като по Великден Австрия отвори магазините с площ до 400 кв. метра, от днес вече работят и големите търговски центрове, салоните за красота и фризьорските салони. 

Остава задължително спазването на дистанция и носенето на маски. Търговските улици във Виена се оживиха както е обичайно в нормални съботни дни. Повечето търговци са обявили намаления и очакват многобройна клиентела, предлагайки дезинфекциращ гел на входа, предаде Франс прес. Отварянето на търговските обекти, в съчетание с официалната отмяна от вчера на ограниченията за излизане от домовете, доведе до голям наплив на посетители, невиждан в търговските зони от спирането на работата им в средата на март.

Първата вълна на отваряне на магазините с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за строителни материали, градински и стайни растения след католическия Великден (на 12 май - бел. р.) доведе до много слабо засилване на потреблението. Според проучване на института за изследване на СМП (KMU Forschung Austria), активността се е задържала на равнище 70 до 90 процента под обичайната.
Снимка: АР/БТА 

Днес обаче притокът на хора е много добър, отбелязва търговската организация. Тя обаче предупреждава, че много от малките магазини няма да преживеят икономическия шок от кризата. Очаква се страната да изпадне в рецесия от най-малко минус 5,25 на сто тази година, според икономистите.
Снимка: АР/БТА 

Австрия беше една от първите страни, които разхлабиха ограничителните мерки. Следващата фаза ще бъде отварянето на ресторантите и кафенетата на 5 май. Училищата ще бъдат отворени за повечето класове от 18 май.
Снимка: АР/БТА 

Властите призовават към предпазливост, но според тях в момента епидемията в страната е под контрол, като процентът на новите случаи е 0,67 на сто. Досега в Австрия са регистрирани 15 508 потвърдени случаи на Ковид-19 и 596 смъртни случаи./Блиц/



РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации