неделя, 15 март 2020 г.

Още осем случая на коронавирус са регистрирани у нас. Общият брой на заразените с коронавирус у нас достигна 51 души, от които двама са починали. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Във ВМА са били направени 83 проби, на базата на които са установени 6 положителни проби. В Националната лаборатория са направени 51, 2 от тях са положителни.

От пациентите, приети в лечебни заведения, със средно тежка картина, към тежка 10 души са настанени във ВМА, петима в Белодробната болница, в "Пирогов" - 1, в Александровка болница също 1. В Плевен в болница са 4 пациенти, в Габрово - 2, във Варна - 1, но пробата му не е потвърдена в Националния център.

Така за момента случаите са общо 8, обясни проф. Мутафчийски.

"С особен интерес гледаме случая в "Пирогов", защото той е възрастен човек с двустранна пневмония и прекаран инсулт. Все още няма нужда от интубация", добави той.

Първа положителна проба за коронавирус е отчетена във Варна, съобщиха от университетската болница "Света Марина", информира БНР.

Очакват се резултатите от втората проба на пациента. Той е 47-годишен мъж, пристигнал с кола от Бергамо, Италия. След като се е почувствал зле, е потърсил медицинска помощ.

В момента е изолиран в инфекциозната клиника.  Установяват се лицата, с които е бил в контакт.

"Toзи пациент е пътувал до Италия в разгара на епидемията в страната. Пристигнал е в Бергамо, след което се е придвижил до Барселона. Оттам се е прибрал у нас с полет до София, след което чрез сухопътен транспорт се е прибрал във Варна", отбеляза ген. Мутафчийски.

КРИБ предлага 16 мерки за спасяване на бизнеса

Влакова бригада от Варна е поставена под наблюдение в горнооряховската болница. Те са контактували с пациента, донесъл коронавирус от Италия.

Двама служители на БДЖ от Варна са настанени за изследвания в болницата в Горна Оряховица, информира още NOVA. Те са били контактни с мъжа, прибрал се от Италия, който бе диагностициран с коронавирус и е настанен в Инфекциозното отделение на варненска болница.

Мъжът, който сам е потърсил медицинска помощ, е посочил, че е контактувал с железничарите. Ще се направят изследвания на служителите за коронавирус. Резултатите трябва да са готови в понеделник.

Щабът предлага по-твърди мерки срещу коронавируса. Борисов: Слушайте всяка дума!

"В Гърция нещата са доста сериозни - 228 пациенти. В Албания те са 38, в Босна и Херцеговина - 21, в Румъния - 123. В Северна Македония са 19, а в Сърбия - 46", обясни Мутафчийски.

"Ситуацията е изключително динамична. Бяха обявени по-твърди мерки в различни страни - Белгия, Швейцария, различни провинции на Германия. В Испания твърдо се препоръчва да не се пътува. Засилва се контрола по нашите граници във връзка със сънародниците ни. които живеят там. Раширява се броя на лицата, които подлежат на карантина, която не е доброволна, а задължителна", обясни той.

Борисов разговаря с Радев за мерките срещу коронавируса

Според него до довечера ще се въведат подобни мерки и за други държави.

"Главният комисар ме увери, че се предприемат по-строги мерки за пристигащите у нас. Оказва се, че нечетливите и изписани на ръка адреси затрудняват работата. Има изрични инструкции на Гранична полиция да съдействат за четливо и истинско изписване на личните данни. Сформирани са групи са издирване на потенциално заразени лица", каза още Мутафчийски.

Извънредно положение в Румъния и Испания, Гърция затвори курортите си

10 мита за коронавируса, на които да не вярваме

"Подготовката в лечебните заведения тече с пълна сила. Кампанията за набиране на доброволци дава изключителен резултат в Александровска болница. Такъв процес върви и във ВМА", разкри шефът на Националния щаб.П ред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса, отбеляза, че очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които се е очаквало.

"Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество", каза той.

По думите му това, че профилът отговаря на очакваното, е знак, че предприетите мерки – граничен контрол и налагане на карантина, са адекватни.

"Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини", коментира още той.

"Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки. Не може да се подценява коронавирусната инфекция", каза д-р Кунчев.

По думите му лошото при COVID-19 е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората, около 80%, са носители или изкарват инфекцията много леко.

"Голяма част няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях", коментира той.

Д-р Ангел Кунчев поясни, че в момента сме една от най-слабо засегнатите европейски страни, но сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки.

Д-р Кунчев отново подчерта, че социалната дистанция, личната хигиена, проветряването на затворените пространства, дезинфекцията на повърхностите значително снижават риска от заразяване с коронавируса.

"Важно е и отношението към хората, които се нагърбиха с най-важната задача. Искам хората да знаят, че има хора, които работят много всеотдайно и без почивка, за да смекчим удара и да спасим нашите близки", каза той.

Скокът на смъртните случаи от коронавируса в Испания покачи глобалния брой над 6 000, информира AFP, позовавайки се на официални източници.

Общият брой на смъртните случаи в световен мащаб нарасна до 6 366 след 105 загинали в Испания, със 159 844 инфекции.

Докато Китай остава страната с най-много смъртни случаи - 3 199, сега пандемията се разпространява по-бързо в Европа, като 1 907 смъртни случая са в най-тежко засегнатата страна на континента - Италия.

Източник:vesti.bg
Вижте още:
........
Сподели👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: