Експремиерът не отрони нито дума и за грабителската приватизация по време на управлението му.
Антон Хекимян покани Иван Костов да рекламира безплатно книгата си "Свидетелства за прехода" в студиото на сутрешния блок на bTV. Той започна разговора си с Иван Костов, питайки го какво би казал на "онзи Иван Костов от 1990 година" сега и какви съвети би му дал. "В книгата си съм описал днешните си възгледи с онези убеждения от тогава. От тази гледна точка, урокът, който съм извлякъл и голямата ми грешка. В обществото нямаше нагласа за декомунизация. Не съм се връщал скоро към Лукановата зима.

Заедно с Жельо Желев искаха да стартират и да направляват прехода. Те искаха Съюза на демократичните сили да плати цената на прехода", каза той.   "Мафията се роди от контрабандата, която се извършваше по старите канали на ДС. И днес са актуални думите, че в България има мафия. По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията, но тази битка не е лесна. Тя е срещу определени убеждения. Това е трудна битка, която иска последователност и много години", обясни още Костов. Той обаче не бе попитан и не отрони нито дума за бандитската приватизация по време на премиерстването му, когато действащи предприятия се раздаваха за без пари на свои хора - някои от които едва днес застават пред съда по обвинения в далавери и със запорирани богатства за стотици милиони.  Хекимян попита Костов как би сравнил банковия срив от 90-те с фалита на КТБ, а той обяви Банковият срив от 96-та за по-ужасен от КТБ и добави: "Тогава нямаше държава."

И тук обаче Костов се направи на ударен и не спомена нито дума за онези 25 000 лева месечно, които е получавал години наред от фараона беглец Цветан Василев. БЛИЦ припомня, че основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов разкри пред Специализирания съд как през 2010 г. Цветан Василев извикал Бисер Лазов на място в локалното платно на булевард „Цар Борис I“. На срещата била дъщерята на Иван Костов – Мина Костова. Тримата разгледали офис сградата на номер 159 и Василев наредил да бъде напълнена с негови фирми под наем, който да получава Костова. До 2013 г. всички фирми на Василев били преместени там. Тогава шефът на фалиралата КТБ разпоредил на счетоводителя си да изплаща на Мина и Иван Костови по 25 хил. лв. на месец. Бисер Лазов бил изпратен на среща с бившия премиер и дъщеря му, на която да се разберат как да оформят плащането.

Сключен бил договор между две фирми от двете страни. Месечните траншове продължили да се изплащат редовно до затварянето на КТБ.    Тази разкрития обаче бяха услужливо спестени от Хекимян и Костов продължи с лакърдиите се как по негово време "Апартаментгейт" нямало, защото хората нямали пари дори за масовата приватизация. Затова  "още тогава твърдях, че това няма да свърши добре и масовата приватизация бе разочарование за всички", посочи Костов, като косвено оправдания на развихрилото се под неговата закрила в следващите години грабителско раздържавяване.

Източник:БЛИЦ

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети