През 2018 г., се навършиха 150 години от смъртта на Стефан Тодоров Димов останал в историята като Стефан Караджа. На 30 юли 1868 г., умира от раните си в Русенският затвор едва 28 годишен. След преминаването на обединените чети на Караджата и Хаджи Димитър през река Дунав с цел повдигане на въстание срещу османският поробител, по петите на българските юнаци веднага влизат редовна армия и башибозук, събран набързо от съседните села.

В боя при Вишоград в местността Канлъ дере, войводата се увлича в ръкопашният бой с враговете и ранен многократно е заловен, откаран е в Търново а след това в Русе. Там е изправен пред извънреден съд, председател на който е Мидхат паша. Осъден е на смърт чрез обесване. Никола Обретенов твърди, че войводата е окачен на бесилото вече починал от раните си получени по време на боя в Канлъ дере, само и само да бъде сплашено българското население, че видиш ли обесихме хайрсъзина..

Погребан е от баба Тонка Обретенова, като черепът на войводата се е съхранявал в къщата музей на баба Тонка в Русе и след години е предаден на Русенският музей. Оригиналният надгробен камък е намерен при строителни работи през 2014 г. в къщата-музей "баба Тонка" въпреки, че се смята, че войводата е починал на 31 юли, на надгробният камък e изписаната дата 30 юли 1868 г. Поклон пред войводата!
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации