Днес се навършват 15 години от трагичната смърт на 12 български деца в река Лим. На 04 април 2004 година автобус с ученици и възрастни от Свищов се прибират от екскурзия в Дубровник.

Наричат ги Ангелите от Лим
Тогава на завой по тесен планински път шофьорът губи управлението над автобуса, той се спуска по стръмния бряг около 15 метра и пада във водите на река Лим. Мястото на този трагичен инцидент е в близост до село Гостун, разположено между черногорския град Биело поле и сръбския град Приполие.

В придошлите води на реката автобусът потъва много бързо. В помощ на българите идват местните жители и футболният отбор от съседния град Биело поле. Всички започват да вадят българските деца от превозното средство, но спасителната акция е тежка поради придошлите води на река Лим, чиято дълбочина е над 6 метра. От всичките пътници, от които 34 ученици и 16 възрастни, спасени са едва 38 души.

Останалите 12 деца намериха трагичната си смърт в ледените води на реката. Това са Антоана Евтимова, Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Глория Георгиева, Женя Ангелова, Лора Николова, Светослава Пантелеева, Светослав Колев и Юлиян Манзаров.

След трагичния инцидент, родителите, загубили децата си в река Лим, основаха фондация „Ангели от Лим” и всяка година на този ден почитат своите рожби. Снимките на децата са поставени до входа на Съборната църква в Свищов, за да напомнят на всички за огромната трагедия сполетяла града и България.

Поклон пред светлата памет на децата, намерили смъртта си в трагичния инцидент във водите на река Лим!
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации