Добре дошли в Алтимир, България, село на ръба на изчезването в най-бързо намаляващата страна в света. Подобно на много българи от селските райони, жителите на Алтимир смятат времето на Съветския съюз за прекрасни дни, когато животът на селото процъфтявал и младите хора се задържали достатъчно дълго, за да създадат семейство.

Сега, 20 години след падането на СССР и едно десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз, България губи граждани в размер на 164 на ден. Тя е на предните редици на намаляване на населението, пише The Atlantic. Кeй Ханахан, режисьор, прекара лятото сред местните жители на Алтимир. Съзнавайки факта, че историята на глобализацията често се разказва от гледна точка на тези, които напускат, Ханахан твърди, че „иска да знае какъв е животът за онези, които са останали.

Какво се губи, когато хората решат да напуснат дома си в търсене на по-добър живот? Ами онези, които остават?" Краткият документален филм на Ханахан „Алтимир“ показва кризата на обезлюдяването през очите на една възрастна двойка, Йордан и Малинка. - Виж колко е тихо; 3 500 души са живели тук ”, казва Йордан, докато води Ханахан около селото на велосипеда си. Сливането на много фактори допринесе за демографската катастрофа в България, включително ниската раждаемост (сред най-ниските в света), високата смъртност и масовото изтичане на мозъци. ООН прогнозира, че населението на България ще спадне от 7.2 милиона до 5.2 милиона до 2050 г. Понастоящем повече от 1 милион българи живеят в чужбина - повечето от тях в ЕС.

В Алтимир Ханахан откри, че преобладаващото чувство на селяните е дълбока носталгия. "Тяхната история отразява предизвикателствата, пред които са изправени много общности по света, които се борят да вървят в крак с промените, предизвикани от глобалната икономика." Докато снима, Ханахан започна да осъзнава, че Йордан използва камерата й, за да създаде исторически сведения за онова, което е останало от селото. „В този момент знаех, че вече работим по проект, който е много по-голям от филма, който първоначално съм замисляла“, казва тя./БЛИЦ/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. Вижте едно изказване в парламента през 1988 г. по темата за демографския срив и обезлюдяването на селата, надявам се да ви накара да се замислите ... : https://kiselec1.blogspot.com/2018/11/4-1988.html


    С. Дълбоков
    Другарки и другари! Друг жизненоважен въпрос, който искам да поставя, е демографският проблем. ... По официални данни на Централното статистическо управление раждаемостта през 1987 г. е била 13 на 1000, но в същия период починалите са 12 на 1000. Или естественият приръст на населението възлиза едва на 1 на 1000. Това е тревожна равносметка!
    При това ежегодно намалява раждаемостта, увеличават се абортите и смъртността. За периода 1966-1975 г. средногодишният приръст на населението е бил 50000 души, за 1976-1985 г. - 22000 души, над два пъти намаление, за за 1987 г. той е само 9459 души. За тези две десетилетия населението на селата е намалявало годишно със 125600 души. Обезлюдяват се нашите села за сметка увеличаване притока към градовете. При това населението в трудоспособна възраст през последните години намалява, а хората над трудоспособна възраст, т.е. пенсионери, се увеличава значително и вече е към 2 милиона души. Смъртността особено сред мъжете у нас е една от най-високите в Европа, а оттук и една от най-ниската средна продължителност на живота. Очевидно нашата нация върви към депопулация, което се проявява и сега в редица райони и създава големи трудности за селскостопанските и другите сектори. Това наистина трябва да ни разтревожи. ...“

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации