Струва ли си да живееш за другите и да пренебрегваш себе си? Може би не, но голяма част от хората го правят... и ще продължат, въпреки че осъзнават какво изпускат... и разбират какво могат да имат!

Вероятно няма друга дума, независимо на какъв език, която да се използва толкова, колкото думата любов. В повечето култури тя се разглежда и приема като нещо, което дава смисъл на живота, придава цвят, променя, прави всичко по-добро, красиво и вдъхновено.
Любовта съществува в много и различни форми – любов между партньори/съпрузи, любов на родителите към децата, любов към страната, към изкуството, към книгите, към спортен отбор и още. И все пак има и любов, която хората по-скоро се опитват да избягват. Ако попитаме десет различни души какво е любовта за тях, вероятно ще получим десет напълно различни отговора – именно защото всички ние сме различни, така и любовта е различна, а понякога може да има и измамно лице.

Важно е първо да се определи коя е истинската, здрава и пълноценна любов – хармоничната и изпълнена със смисъл любов изисква двама сериозни, независими и осъзнати личности, готови да се борят за нея, да я заздравяват и да дават достатъчно от себе си, за да се развива връзката. Те трябва да могат да бъдат ангажирани, да бъдат спонтанни и страстни, да се доверят, да могат да дават и да взимат. Те трябва да са в състояние да бъдат честни и да се стремят да постигнат автентичност и чиста интимност.

Кои са лицата на фалшивата любов и как да ги разпознаем?

Зависима любов – Тази любов се определя от психолозите като прекомерна, емоционална или психологическа зависимост към някого от човек, който се нуждае от подкрепа поради заболяване или пристрастяване. Ангажираните в такава любов не се обичат и не се грижат един за друг искрено, доброволно и взаимно – те са емоционално зависими (често поради фиксации в ранното си детство). Те не са били в състояние да разчитат на родителите си или са били твърде зависими от тях и не са се научили да бъдат независими личности. Следователно такива хора се нуждаят от друг човек, от когото да зависят. Те твърдят, че са влюбени, но това е по-скоро заблуда, нездравословна и фалшива любов.

Романтична (повърхностна) любов - Моделът за този вид любов често идва от романите, пиесите и филмите, в които героите са силно страстни, но не знаят много един за друг. В основата на сексуалната любов хората чувстват силно привличане и всичко изглежда правилно. Но това не е истинска любов. В повечето случаи, когато страстта изчезне и реалността надделее, отношенията охладняват и обикновено връзката се разпада. Когато се сблъскваме с лошите навици, нагласи и личностни фактори на другия човек, нещата изглеждат много различни от първоначалната идеализирана представа, която измамно изграждаме под влияние на страстта.

Доминираща / покорна любов - Едното лице контролира връзката, а другото се подчинява. Лицето, което контролира отношенията, може да бъде грубиян, религиозно или политически повлиян, който мисли, че неговият/ нейният път е единственият, който винаги трябва да бъде прав и следван. Когато тази връзка работи, доминиращото лице получава удовлетворение от контрола, който упражнява, а покорният човек намира задоволство в следването на идеализирания партньор. Но тъй като няма истинска интимност, даване или спонтанност в тази връзка, а ролите са толкова сковани, такива отношения могат да се разпаднат доста лесно.

Обвързваща любов - Психолози споделят, че много хора се хвалят колко дълго са били женени - просто поддържането на брак за дълъг период се разглежда като грандиозен подвиг. Но при по-внимателен анализ на брака може да се установи, че макар двойката да е обвързана в сериозен съюз, те са ангажирани един към друг по погрешни причини. Няма истинска интимност или честно споделяне, няма страст и оттам няма истинска любов. Те са женени, защото искат да поддържат имидж или заради децата си, което понякога е в тяхна вреда отколкото в името на доброто им възпитание и здравословно израстване.

Съюзническа любов – Психолозите споделят, че има особени случаи, когато хората мислят, че са влюбени, защото и двамата са посветени на едно и също нещо или мразят един и същ човек/общност/идея. Двама души, които са посветени на някаква религия, ще формират религиозен съюз. Други, които са активни в политиката, следвайки някаква обединяваща идея/лидер, ще формират политически съюз. Двама души, които мразят хора на расова основа, ще образуват съюз на омраза и нетолерантност. Това не е истинска любов. Ангажирането им един към друг се основава на съюз, а не на истинска привързаност и лоялност, взаимно приемане. Следователно, ако съюзът се разпадне, те се разпадат.

Фантазирана любов - Това винаги е едностранна любов и обикновено се случва от разстояние. Хората се влюбват в популярно лице/ знаменитост. Те си представят, че и той/тя се чувства по същия начин, посещават всички концерти/събития/места, на които се появява и изявява популярното лице и развиват силно привличане към него/нея ( в действителност никога не са имали контакт с този човек, реална среща и комуникация). Те са изградили в съзнанието си идеализиран образ и имат натрапчива представа, че не може да има друга любов, която да се сравнява с тази. Това е напълно фалшива любов, според психолозите дори е сериозно и деликатно състояние, което в някои случаи може да доведе до пристрастяване, мания, поява на депресия.

Неангажираща любов (постоянна компания) - Понякога хората остават в една връзка, защото не искат да са сами. Те искат да имат някого до себе си дори и да не са истински влюбени в него. Искат да имат някого, който да бъде с тях в живота, да бъдат виждани с него. Няма значение как изглежда този човек и дали той или тя е лоялен. Двойката няма истинска интимност или страст - те просто имат друго тяло, към което да принадлежат. Ако този съюз не предизвиква раздразнение или не повдига по-сериозни въпроси, такава връзка може да бъде частично благоприятна, неангажираща, просто двама души, които обичат компанията на другия без сериозни изисквания и очаквания.

Всеки човек изпитва нужда от свързване с някого, от възможност да споделя, от внимание, грижа, добро отношение. Често под влияние на моментно емоционално състояние, разочарование, чувство на самота, много хора се впускат в нездравословни дори вредни отношения. Не допускайте компромиси, всеки заслужава най-доброто в любовта и за всеки човек има подходящ партньор, който (колкото и клиширано да звучи) се появява точно тогава, когато трябва и ни дава всичко онова, за което винаги сме мечтали. Дайте си време, не насилвайте случванията, отворете сърцето си и освободете място за новата, истинска любов, която ще се появи в живота ви.

Източник:www.hera.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации