Учени от университета на Флорида опровергаха широко разпространеното виждане, че древният подобен на мармозетка примат Teilhardina, за който се смята, че е прародител на съвременните примати, включително и на човека, се е появил първо в Азия, съобщи сайтът Физ.орг.

Представители на вида са се срещали преди около 55 милиона години в Азия, Европа и Северна Америка, но се смяташе, че Teilhardina са се появили първо в Китай.

Тази гледна точка бе оборена от неотдавнашното откриване на кости от примат Teilhardina brandti при разкопки в Уайоминг. Анализът на морфологичните особености на зъбите му показа, че те са по-древни от откритите досега вкаменелости от негови европейски и азиатски роднини. Точният произход на вида Teilhardina засега остава загадка, уточнява БТА.Въпросните примати са се появили през продължилия около 200 милиона години термичен максимум на палеоцен-еоцена. Този период е свързан с климатично затопляне и изменения в състава на атмосферата, включително увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид.

Океанското ниво се повишило с 67 метра, а температурата на водната повърхност в тропиците се покачила до 20 градуса Целзий, а в Северния ледовит океан - до 10 градуса Целзий.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети