понеделник, 3 декември 2018 г.

Учени от университета на Флорида опровергаха широко разпространеното виждане, че древният подобен на мармозетка примат Teilhardina, за който се смята, че е прародител на съвременните примати, включително и на човека, се е появил първо в Азия, съобщи сайтът Физ.орг.

Представители на вида са се срещали преди около 55 милиона години в Азия, Европа и Северна Америка, но се смяташе, че Teilhardina са се появили първо в Китай.

Тази гледна точка бе оборена от неотдавнашното откриване на кости от примат Teilhardina brandti при разкопки в Уайоминг. Анализът на морфологичните особености на зъбите му показа, че те са по-древни от откритите досега вкаменелости от негови европейски и азиатски роднини. Точният произход на вида Teilhardina засега остава загадка, уточнява БТА.Въпросните примати са се появили през продължилия около 200 милиона години термичен максимум на палеоцен-еоцена. Този период е свързан с климатично затопляне и изменения в състава на атмосферата, включително увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид.

Океанското ниво се повишило с 67 метра, а температурата на водната повърхност в тропиците се покачила до 20 градуса Целзий, а в Северния ледовит океан - до 10 градуса Целзий.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив 2

Предоставено от Blogger.

Архив 1

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА:

КОНТАКТИ: