След като охладителният механизъм на руският космически ядрен двигател е бил успешно тестван на Земята, специалистите от института "Келдиш" смятат да преминат към изпробване в Космоса, съобщава РИА "Новости".

Ядреният космически двигател позволява пътуването на големи дистанции в Слънчевата система, като има потенциала да скъси времето на полета. Той е много по-ефективен от сегашните технологични решения, но един от основните му проблеми е свързан с методите за охлаждане.

Ядрените двигатели се нагряват до огромни температури, а топлината им трябва да бъде разсеяна в пространството под формата на лъчение. Обикновено за тези цели се използват външни радиатори с циркулиращи флуид през тях, но тяхната маса е твърде голяма, за да бъде приложима в космическите двигатели.

Руските инженери са разработили специална охладителна течност с ниска маза и висока ефективност, която по думите им ще реши този проблем.

Създаването на ядрен двигател би позволило на Русия по-лесно да усвои нови терени, далеч извън ниската околоземна орбита. Страната е нямала успешна мисия в далечния космос от десетилетия, но създаването на ядрен двигател би променило това и дори би позволило по-лесната колонизация на Марс./КРОСС/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети