В Сирия ситуацията се променя толкова динамично, че процесите не могат да се прогнозират. Например на Голанските възвишения след унищожаването на терористите могат пряко да се сблъскат сирийската и израелската армия, които по силата на историческите традиции не изпитват топли взаимни чувства.В рамките на такова хипотетично противопоставяне могат например да се сблъскат най-новата модификация BAZ на израелския танк Merkava и сирийски Т-90МС. Танкови експерти вече направиха своите сравнения за плюсовете и минусите на двете машини.
Израелски танк Меркава 4

Веднага е необходима уговорката, че Merkava и Т-90МС са концептуално различни машини, предназначени за напълно противоположни задачи. Израелският танк е създаден за осигуряване на сигурна отбрана, а руският Т-90МС е по-приспособен за водене на активни настъпателни действия.Неоспорим плюс на Т-90МС е неговата комплектация, която на 100% е осигурена от руски фирми, за разлика от Merkava, който на 30% е комплектован от вносни детайли.

Ако се сравнят силовите установки на машините, то дизелът на Merkava с мощност 1500 к.с. е способен да осигури на танка голяма маневреност, но отстъпва в максималната скорост на танка – Т-90МС по шосе развива 70 км/час, а по пресечена местност 45 км/час.

Пружинното окачване на ”израелеца” по време на стрелба накланя оръдието надолу, което забавя темпа на стрелбата.

Мощното брониране и специфичния профил на купола много добре защитават Merkavа от челни попадения, но неговата маса достига 65 тона, а кърмата е слабо защитена.

Експертите отбелязват високата ефективност на активната танкова защита „Трофи” поставена на Merkavа, прикриваща целия сектор около танка. Сигурността на Т-90 не е по-лоша – динамичната защита е с „Реликт”, а за активна защита служи „Афганит”.

Оръдието на Merkavа, натовското Rh-120 калибър 120 мм, отстъпва на руското 125 мм с хромирано покритие и скорострелност 12 изстрела за минута.

Повечето експерти споделят мнението, че всеки от танковете е най-добър в рамките на своята концепция – Merkavа в отбрана, а Т-90 в атака. При реален бой изходът ще зависи и от тренираността и съгласуваните действия на екипажа./Блиц
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации