"Запорожецът" е една от най-неелегантните коли, произвеждани някога в СССР, но хората все още го обичат – ето защо.

"Запорожецът" е един от най-противоречивите автомобили, създавани някога в Съветския съюз. Тромав, шумен и тесен – и въпреки това той се справя доста добре с неравните терени и се ремонтира лесно.Базиран на италианския Fiat-600, "Запорожецът" е със задно задвижване – нещо типично за колите, произвеждани през 1950-те и 1960-те години.

Заради малкия багажник на хората често им се налагало да товарят багажа на покрива и да го привързват. Така на практика автомобилът може да носи доста сериозен товар.Недостатъците му обаче в много от случаите надделяват над предимствата му. През зимата колата се пали много трудно, а през лятото често прегрява.Друг проблем е свързан със спирачната система. Тя е толкова ненадеждна, че понякога карането на "Запорожец" може да е наистина опасно.

Малкият и неудобен седан не се радва на особена популярност, когато излиза на пазара. За щастие моделите за износ – "Ялта" и "Елиет", са далеч по-приятни за каране.Те се продават масово в България, Куба, Унгария, Югославия, Финландия и ГДР.

Поради злополучния им дизайн различните модели на автомобила си печелят подигравателни прякори като "гърбушко", "ушатко" и "сапунерка". Никита Хрушчов нарича колата "консерва".Въпреки всички проблеми "Запорожецът" се смята за една от най-популярните съветски коли.

Причината – ниската ѝ цена.

Колата е два пъти по-евтина от "Жигулито" и може да се купи за 1/3 от парите, които струва "Волгата".През 1990-те "Запорожецът" често присъства в различни руски вицове. Обикновено те започват така: "Един тромав "Запорожец" се блъска в "Мерцедес Бенц 600..."

Снимка:Юрий Сомов/Sputnik
Източник:bg.rbth.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации