Треньорът изпаднал в нервна криза, отслабнал с 15 килограма
На 21 април т.г. ще бъдат представени двата документални сборника "ДС и спортът". Те са издание на Комисията по досиетата и разкриват неизвестни факти за връзката между тайните служби и спортното движение в България.

Заедно с дългогодишния председател на БОК Владимир Стойчев, футболната легенда Иван Вуцов е най-често споменаваното име в документите на Държавна сигурност.

Някогашният треньор на Левски и националния отбор е проучван от тайните служби обстойно, поради което дори в документи, нямащи нищо общо с футбола, е описано отношението му към едно или друго спортно събитие (напр. допингскандала с щангистите през 1988 г.), както и договорката му с ръководството на Хайдук да му се изплащат премиите във валута.

Началото на интереса на ДС към Вуцов идва от разработката на Девети отдел на Шесто управление за корупцията в БФФ, завършила с присъди за президента на федерацията Димитър Николов и шефа на международния отдел Дочо Нанов. В своята биографична книга "Шести отдел" Димитър Иванов отбелязва, че през 1984 г. са били подготвени всички оперативни документи за задържането на Вуцов при завръщането му от турне в Латинска Америка.

"Колкото и да се спазваше секретността, някой беше информирал ЦК на БКП. Вуцов, макар и безпартиен, беше майор от Държавна сигурност, имаше служебна карта и получаваше заплата, въпреки че с оперативна работа никога не е бил ангажиран", пише Иванов.

По думите му разследващите дори са запечатали автобуса на националния отбор, с който от Сливен са му докарани два килима и няколко кристални полилея. В крайна сметка след намесата на председателя на Комитета по култура Георги Йорданов и секретаря на ЦК на БКП Емил Христов Вуцов така и не бива задържан. Самият Иванов продължава да се занимава с Вуцов до пролетта на 1986 г., тъй като той е обект на сигнала "Аматьор", третиращ корупцията в българския футбол.

Според една докладна именно Вуцов урежда завръщането на Тодор Лафчис в България през 1985 г., в замяна на което бившият страж на Панатинайкос подарява "Лада" на съпругата на сина му Руслан.

В началото на квалификациите за Мондиал'86 тогавашният национален селекционер отново попада в обсега на тайните служби по повод увеличението на премията за тима от 150 000 на 300 000 лева за осемте квалификационни срещи.

"Вуцов избира по-лесното и убеждава и новите ръководители да тръгнат по него – да се увеличат премиите на футболистите", се казва в сведението на агент "Добромир".

Той обобщава ситуацията с думи на Рудолф Витлачил - "в чужбина състезателите играят за да им се плаща, а в България на състезателите се плаща, за да играят".

В хода на първенството в Мексико ДС получава статия от италианския "Гадзета дело Спорт", според която при прескачане на груповата фаза Вуцов ще приеме изгодна оферта от страна на японската федерация.

След края на шампионата агент "Бобров" проявява голямо усърдие по спортно-техническите въпроси, посочвайки основните причини за фиаското. Това са неприсъждането на точки при 0:0 в шампионата, опорочило първенството, амнистията на наказаните играчи след финала за Купата на България между Левски и ЦСКА през 1985 г., слабости в селекцията и подготовката на тима.

Според "специалиста" в състава не са включени силни играчи като Ивко Ганчев (Берое), Пламен Симеонов и Петър Александров (Славия), а Вуцов е взел "един Дяков, на който никой не знае възможностите, контузеният Христо Колев, доказалият своята непригодност за задачите, които му се поставят Бойчо Величков, любимците му без стойност Садков и Господинов".

По мнението на "Бобров" тази селекция дори не била негова, а за капак "на квалификационните мачове тези хора бяха стимулирани, а за Мексико заминаха чисти." Последното твърдение в оригиналния документ е подчертано и на ръка приелия сведението подп. Дамянов е написал "Какво по-точно?"

Веднага след първенството към Вуцов бива прикрепен ген. майор Боян Велинов, заместник началник на Шесто управление, който пише за своя обект: "Вуцов се е самоизолирал на вилата си край София – по пътя за Бистрица. Изпаднал в състояние на нервна депресия, считайки че отношението към него е незаслужено. Отслабнал е около 15 кг."

Подобно и на други документи и тук се посочват български емигранти, които са направили връзка с Вуцов и отбора. В докладна записка от ДЛ (б. а. - Доверено лице) "Сашо" по повод взаимотношенията между Вуцов и ИР (Изменника на родината) Бай Тошо във ФРГ се посочва: "Източникът счита, че е много вероятно мачът на българския отбор с мексиканския на миналото световно първенство да е бил продаден от .... (б. а. - засекретена част), който бил близък с треньора на мексиканския отбор – югославянинът Милутинович, за което буди съмнение и факта, че в няколкото дни преди мача, са ги виждали доста често заедно, като Вуцов неизменно е бил придружаван от Пламен Гетов".

Последната част на изречението практически компенсира засекретената част, още повече, че в навечерието на първенството ДЛ "Борисов" говори за тесните контакти между Вуцов и Милутинович.

Той допуска, че "с оглед възможността на жребия НРБ и Мексико да се срещнат в четвъртия кръг възможно е Милутинович да се опитва да обработва състезатели, обещавайки им уреждане на договори в Мексико".

ТЕОДОР БОРИСОВ, "МЕРИДИАН МАЧ"
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

1 коментар:

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации