Северната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа. Страната отвъд Дунав агресивно привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева. Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България. Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав.

Минималната заплата в Румъния е 1900 леи, което е над 800 лв., докато у нас тя е 510 лв. Данните са от проучване на заетостта в 8 български области и 7 румънски погранични региона. То е осъществено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише „24 часа“.Русенското сдружение „Европейски център за подкрепа на бизнеса“ е българският партньор в съвместното проучването част от Програма Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020. Двата екипа са анализирали ситуацията с работната ръка в 7 окръга в Румъния – Мехединц, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца и 8 области в България – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич. Хората, които работят отвъд брега на Дунав, са наети главно в цехове и заводи за производството на пластмасови изделия, както и в строителството. Предпочитани от румънските работодатели са мъже, гледа се положително, ако владеят поне малко румънски. Комбинация с английски език е още по-търсена. Толерират се кандидати с опит между 1 и 3 г. Някои хващат корабче сутрин или минават по Дунав мост, работят и се прибират да спят у дома. Българите могат да заемат всякакви позиции в Румъния без местата в държавната администрация. 72% от румънските фирми имат нужда от работници, а половината места в селското стопанство са незаети.

Допълнително облекчение за българите е, че европейската мрежа за заетост EURES покрива част от разходите по намиране на работа извън страната – пътуване за интервю, разходи по преместване, езиково обучение, признаване на квалификация и пр. 58% от живеещите в Северна България са готови да работят в Румъния, ако получат предложение. Само 19% никога не биха го направили. В окръзите Телеорман и Долж търсят работници за производството на електрически двигатели, а в Олт и Мехединц – за производство на авточасти и двигатели.

Информационните технологии са застъпени най-вече в Констанца и Кълараш, а производството на пластмасови изделия и метални изделия за строителството са сектори, изпитващи недостиг на кадри в почти всички румънски окръзи с изключение на Телеорман. Далекосъобщенията може да осигурят заетост и в 7-те румънски окръга. В Констанца, Гюргево и Мехединц предлагат още работа в строителството на плавателни съдове. Досега българите предпочитаха главно по-богатите държави от ЕС като Германия, Великобритания, Испания и Италия, а Румъния е нова тенденция в търсенето на работа. В същото време българските фирми изпитват остър недостиг на работници. По прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България в следващите 5 г. ще липсват 500 хил. души. Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации