Старите концептуални разработки са доста интересни от гледна точка на това, да видим как навремето автомобилните дизайнери са си представяли автомобилите на бъдещето. Много рядко обаче те успяват да го предскажат, но Nissan е една от марките, която успява в това начинание. И го прави през далечната 1983 година с един скучен на външен вид седан, носещ обозначението NRV-II.

Фактически, тази кола прилича на всички останали седани от онези години и в нейната визия няма нищо футуристично, но това е само отвън. Какво се крие под стандартната обвивка? Ето тук историята става интересна. Ще започнем с това, че NRV-II (абревиатурата се разшифрова като Research Vehicle - експериментален автомобил) разполага с автоматични фарове, които се включват и изключват в зависимост от дневната светлина, както и с автоматични чистачки, разполагащи с датчик, чувствителен на дъжд.

Днес подобни екстри са стандартни за повечето нови автомобили, но през 1983-а това е било нещо нечувано. Вътре експерименталният автомобил на Nissan също предсказва бъдещето с доста голяма точност. Вижте бутоните на волана, които управляват темпомата и аудиосистемата, както и централният сензорен дисплей, разполагащ с редица функции, сред които и GPS навигация.

Да, този Nissan разполага с пълноценен круиз контрол, използващ радар, който предупреждава ако колата много бързо се приближава до автомобила отпред и автоматично снижава скоростта до достигане на безопасна дистанция. Още повече впечатлява ламповият екран и неговите различни функции. Той работи чрез докосване, но системата разполага и с микрофон, разпознаващ 26 гласови команди.

Автомобилът разбира и японски, и английски. Експерименталната кола има и някои решения, които все още не са се превърнали в стандарт, но не се знае кога може да се случи това, като например факта, че ветроупорното стъкло е изработено от лека пластмаса. Иначе, в останалата част Nissan NRV-II почти повтаря голяма част от конструктивните решения на днешните автомобили. Той не разполага с врати в стил "крило на чайка" и няма двигател с няколко хиляди конски сили. Това си е стандартен автомобил, разработен с модерни технологии от 80-те. И между другото се движи на метанол.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации