През 1929г. се слага подпис под проекта за един качествено нов парен локомотив. Създаден във време, когато думата аеродинамика още е била една неразбрана напълно екзотика този локомотив се оказва нещо качествено ново, което бива използвано през следващите 40 години чак до 1972г.

Производството на тези локомотиви започва през 1932г. и е прекратено през 1942г. Неофициално за този локомотив се смята, че е бил в състояние да достигне скорост от 180 километра в час, а скоростта която е поддържал в редовите си курсове е достигала редовно до 110-115 километра в час.

В десетте години, в които този локомотив е бил произвеждан са били сглобени общо 649 отделни бройки, които са се движели главно по линията на така наречената “Червена стрела” от Москва до Ленинград (днешният Санкт Петербург). Остава донякъде мистерия защо когато е произведен е било решено да се казва “Йосиф Сталин”, но със сигурност е било донякъде за да напомпа допълнително егото на известния диктатор.
ВИДЕО:
За съжаление днес не са останали много снимки и информация за този до известна степен надминал времето си влак, но дори и малкото, което е останало е напълно достатъчно за да му се възхищаваме. Само ще припомня, че влаковете в България, които са с електрическа и дизелова тяга, се движат непрекъснато със закъснения и средна скорост под 50 км.ч., а локомотив "Йосиф Сталин" на парна тяга се е движел със средна скорост 115 км. ч. с възможност до 180. Техническите данни са си технически данни, независимо дали една машина е строена в САЩ, СССР или друга страна.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети