Американски и бразилски астрономи установиха каква е била продължителността на живота на слънчевия протопланетарен диск - облака от прах и газ около нашето светило, от който впоследствие се е формирала Слънчевата система, съобщи Лента.
Били са нужни 3-4 милиона години, за да може газови гиганти, като например Юпитер и Сатурн, да се формират и да заемат днешното си местоположение в Слънчевата система.

До тези изводи учените стигнали, след като изследвали четири древни метеорита (ангрити), формирали се преди 4,653 милиона години. Образците от метеоритите били открити на днешната територия на Аржентина и Бразилия, както и в Антарктида и Сахара.

В метеоритите имало остатъчно намагнетизиране, което би могло да се създаде в среда с магнитна индукция от порядъка на 0,6 микротесла. Вероятно такава е била магнитната индукция, когато Слънчевата система била на 3-4 милиона години.

Предишните преценки за периода на съществуване на слънчевия протопланетарен диск варираха между 1 милион и 10 милиона години.

www.blitz.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации